Kontakt

 

Preko spodnjega spletnega obrazca nam lahko sporočite vaše vprašanje. Z veseljem vam bomo odgovorili.

 

Prepišite besedilo iz slike v spodnje polje

 

Abctour d.o.o.

Turistična agencija

PE Celovška cesta 69, 1000 Ljubljana

Tel.: + 386 1 431 43 14 

GSM: + 386 40 334 363

E-mail: info@abctour.si

Rezija
Venzone - mesto
Pušja ves
Pušja ves kapela
Rezija - folklora
Rezija
Venzone - mesto
Pušja ves
Pušja ves kapela
Rezija - folklora

Dvodnevni izlet Rezija in Benečija

Vabimo vas v Rezijo, kjer so Rezijanci ohranili svoje narečje, mnoge stare običaje, šege in posebnosti in vse znajo prijazno predstaviti.
Datum odhoda
Datum prihoda
Cena od:
249,00 €
ODDAJ INFORMATIVNO PRIJAVO

Raziskovanje slovenskih korenin v Videmski pokrajini: Od Rezije do Čedada

 

Na poti skozi čudovito Furlanijo - Julijsko krajino, od Trbiža vse do Milj, se razprostira zgodovinsko območje, kjer še vedno odzvanja slovenski jezik. Kljub izzivom vojn, revščine in pritiskom prejšnjih stoletij, ki so skušali utišati glas in izvor naših rojakov, so tamkajšnje vasice in doline ohranile svojo edinstvenost. Njihov jezik, bogat in harmoničen, odmeva z močjo materinega klica, ki ga ni mogoče spregledati.

V teh novih zgodovinskih časih, v srcu odprtih vrat Evrope, bi vam radi skupaj z domačini predstavili dediščino, skrite zaklade in neizmerno gostoljubje tega območja. Vabimo vas, da z nami odkrijete Rezijo, Tersko in Nediško dolino ter se podate na raziskovanje čarobnega Čedada, kjer se preteklost in sedanjost prepletata v harmonično simfonijo kultur."
 

 

Odhod: 29. junija 2024 

 

Cena:

249 EUR do 15.1.2024,
289 EUR polna cena

 

Cena vključuje:

 • avtobusni prevoz
 • ogled muzeja Brusačev in muzeja »tih rezjanskih judi« v Solbici
 • rezjansko kosilo
 • muzej v Terski dolini,
 • obisk kmetije, farme koz
 • hotel v Čedadu 3*/ nočitev-zajtrk,
 • večerja v Čedadu
 • obisk interaktivnega muzeja Mi smo tle
 • vstop in obisk Landarske jame,
 •  kosilo na domačem turizmu drugi dan
 • obisk vasice Mašere in vstop v muzej prebivalcev vrha Matajurja

 

 • 1/1 soba +35 €
 • sprednji sedeži (prve tri vrste) – 10 €
 • dodatni, prost sedež – 65 €
 • zavarovanje rizika odpovedi po ceniku

Zanimivosti:

Rezijanska mitologija vsebuje pripovedi o divjih ženah (dujačesah), ki jih poznamo tudi drugod po Sloveniji. Posebnost rezijanskega mitološkega izročila so pripovedi dveh o močnih, samotarskih orjakih-junakih- o tihotapcu Lölu Kotliču, ki je obračunal z žandarji, in o zaščitniku vasi Dardaju. 
Posebnost je tudi neopredeljivo zlobno bajeslovno bitje Grdinica, ki nastopa tudi v otroški televizijski lutkovni seriji Zverinice iz Rezije, pripravljeni po pripovedih, ki jih je v Reziji zbral etnolog in etnograf dr.  Milko Matičetov.

Povezava:Pravljice iz rezije

Dvodnevni izlet Rezija in Benečija

 

Program potovanja po dnevih

1. dan

Odhod iz Celja in Ljubljane preko Kranjske Gore in Trbiža do očarljive doline Rezije, ki se nahaja na severozahodnem delu Furlanije Julijske krajine, ob meji s Slovenijo. Značilnosti doline, ki jo vredno obiskati, so poleg naravnih lepot tudi staro slovensko narečje, ustno izročilo, glasba, ples in stara brusačka obrt. V njenem središču se nahaja vas Solbica, kjer je v tamkajšnjem muzeju lepo prikazano delo in življenje brusačev. Ti so se spomladi "razgubili" daleč naokoli, na jesen pa domov prinašali dobrine in živež, pomembne za preživetje tamkajšnjih domačinov – alpskih Slovencev. Zanimiva je tudi arhitektura oziroma to, kar je ostalo po potresu leta 1976, kar bomo videli v malem muzeju "tihih rezijanskih ljudi". V hriboviti Reziji je bila prehrana nekoč skromna, nekatere, nekoč vsakdanje jedi, pa pripravljajo še danes. Glavne sestavine so koruzni zdrob, krompir, sir, smetana in fižol sorte fiorina, značilne jedi pa so osikana, stark in frika. Jedi bomo poskusili na enem od redkih turizmov, kjer okusno hrano pripravljajo po starih receptih. Popoldne se bomo ustavili v Terski dolini, na vzhodu Furlanije Julijske krajine, kjer tudi živijo zamejski Slovenci. Zanimiv je pogled ob cerkvici na bližnja gorovja in etnografski muzej v stari mlekarni. V teh odročnih krajih je lep primer ohranjanja življenja Kmetija Zore, kjer mlada gospodarica začenja z gojenjem koz in sirarstvom. Ima jih več kot 100  in pripravlja odlične sire. Ogledali si bomo posestvo in poskusili. V Čedadu, lepem in zanimivem mestecu v središču Benečije, se bomo nastanili v hotelu, večerjali v mestnem središču in uživali v zanimivem mestnem večernem utripu.

 

2. dan

Po zajtrku se ustavimo v Špetru ob vznožju Nediških dolin v Benečiji, ki je središče slabo prepoznane in šele pred kratkim uradno priznane prisotnosti Slovencev v Videmski pokrajini. V interaktivnem muzeju SMO, ki prikazuje kulturno krajino od Julijcev do morja, od Mangarta do Tržaškega zaliva, spoznavamo nove oblike pokrajinskih in tematskih muzejev. Ti ne temeljijo več na zbiranju predmetov, ampak na pripovedi in z dotiki vabijo obiskovalca, da aktivno sodeluje in raziskuje. Največja atrakcija Nediških dolin je nedvomno Landarska jama, kjer se srečuje narava, zgodovina, umetnost in pustolovščina. Zanimiva je cerkev sredi jame z baročnim oltarjem in številnimi ikonografijami. V bližini si bomo na domačem turizmu privoščili kosilo. Zadnji postanek bogatega programa: Idilična vasica Mašere pod vrhom Matajurja je nekoč štela več kot 600 duš, večinoma slovensko govorečih, danes pa le še okoli 30. Lojzka (Luisa Battistig) je ena redkih, ki še govori po naše, natančneje v tamkajšnjem narečju, in zanimivo jo je poslušati. Posebej ob razlagi v muzeju na vrhu Matajurja, ki prikazuje vsakdanje življenje prebivalcev tamkajšnjih vasi. Prisluhnili ji bomo za zaključek tudi mi. Povratek prek Kobarida v večernih urah.

degustacija
domači turizem
Prevoz
avtobus
Večerje ali kosila
rezijansko kosilo

Dodatna ponudba!

  Med Boromejskimi otoki in skrivnostnim jezerom Orta
  Čarobno raziskovanje vrtov na Boromejskih otokih na Lago Maggiore in jezera Orta: narava, zgodovina in lepota v enem. Pomladni obisk otokov je najlepši.
  Cena od:
  249,00 €
  Čarobne Benetke med karnevalom z izkušenim fotografom
  Čarobne Benetke, karneval, pust, elegantna promenada, beneške maske, ulična umetnost, tradicionalne beneške sladice, skrivnostne ulice, mostički, kanali.
  Cena od:
  69,00 €
  Miramare in Trst od bogatih vrtov do mestnega šarma
  Trst ni samo pristanišče in nekdanji Ponte Rosso, raziskujte skrivnosti Trsta in očarljive vrtove gradu Miramare. Kultura, zgodovina in naravne lepote.
  Cena od:
  39,00 €
  Piškotki za analitiko
  Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
  Piškotki za družabna omrežja
  Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
  Piškotki za oglaševanje
  So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
  Kaj so piškotki?