Kontakt

 

Preko spodnjega spletnega obrazca nam lahko sporočite vaše vprašanje. Z veseljem vam bomo odgovorili.

 

Prepišite besedilo iz slike v spodnje polje

 

Abctour d.o.o.

Turistična agencija

PE Celovška cesta 69, 1000 Ljubljana

Tel.: + 386 1 431 43 14 

GSM: + 386 40 334 363

E-mail: info@abctour.si

Lizbona, glavno mesto Portugalske
Fatima - oltar Portugalske
Batalha - Santa Maria de Victória
Nazare, slikovita ribiška vasica
Lizbona, glavno mesto Portugalske
Fatima - oltar Portugalske
Batalha - Santa Maria de Victória
Nazare, slikovita ribiška vasica

Portugalska - dežela hrepenenja in tradicije

Potovanje na Portugalsko - deželo z bogatim kulturno-zgodovinskim izročilom in otožnim fadom.
Datum odhoda
Datum prihoda
Cena od:
1.049,00 €
ODDAJ INFORMATIVNO PRIJAVO

Portugalska - dežela hrepenenja in tradicije

Vabljeni na srečanje z bogatim kulturno-zgodovinskim izročilom: mogočni samostani, prepredeni s tihimi hodniki, s številnimi cerkvami in gradovi, z živopisnimi narodnimi nošami, z otožnimi šansoni - fado, s palačami s keramičnimi pročelji... Odkrili boste mit domovine slavnih pomorščakov in raziskovalcev, sladokuscev ter ljubiteljev dobrega vina. Obiskali portugalsko prestolnico Lizbono ob ustju reke Tajo. Vsa ta dragocena doživetja bodo ohranjena v vaših mislih, spomin na Portugalsko pa vam bo obudil še kakšen izdelek iz plute ali keramike, morda pleten cekar in seveda... Nepozabni portugalski petelinček.

 

Odhod: 30.10.2022

7 dni, letalo

Najmanjše število potnikov: 20

 

Portugalska - dežela hrepenenja in tradicije

1. dan: (LJUBLJANA)-BENETKE-LIZBONA 

Zbirališče potnikov v jutranjih urah na obračališču mestnega prometa Dolgi most v Ljubljani in vožnja na letališče pri Benetkah (doplačilo) ali na letališču 2 uri pred poletom letala v Lizbono. Po pristanku se bomo odpravili na ogled portugalskega glavnega mesta, ki leži na sedmih gričih ob obali reke Tajo.
Ogledali si bomo dva dragulja, ki se nahajata na seznamu svetovne dediščine Unesco - Belemski stolp (16. st.) in samostan sv. Jeronimo (spomenik renesančne arhitekture) s cerkvijo, v kateri so grobnice portugalskih kraljev ter sarkofaga pesnika Camoesa in pomorščaka Vasca De Game. Ustavili se bomo tudi ob spomeniku slavnih pomorščakov - raziskovalcev. Sprehod po uličicah najstarejšega predela Lizbone, Alfame, s stolnico, kjer je bil krščen Anton Padovanski in kjer se začenja portugalska Jakobova pot. Možnost vzpona do gradu Svetega Jurija (doplačilo), od koder se razkriva prekrasen pogled na eno najstarejših mest v Evropi. Zvečer priporočamo prijeten sprehod po barviti Lizboni ali kozarček portovca v enem najstarejših lokalov, Café A Brasileira. Nastanitev v hotelu in nočitev.

 

2. dan: LIZBONA-EVORA-LIZBONA 

Po zajtrku se bomo odpravili v pokrajino Alentejo. Ime pokrajine pomeni »onstran reke Tajo« in predstavlja največjo portugalsko provinco. Sicer pusta pokrajina nas bo očarala z močnimi prvinskimi barvami - z zelenimi pšeničnimi nasadi spomladi ter z rjavimi požetimi njivami in modrino neba nad njimi pozno poleti. Med njimi pa nasadi hrasta plutovca in oljk ter vasice s tipičnimi belimi hišicami. Obisk ležernega alenteškega mesta Evore, ki se skriva za srednjeveškim obzidjem. Evora je poznana po najbolje ohranjenem rimskem templju na Portugalskem. Sledil bo sprehod po tlakovanih ulicah med ljubkimi trgovinicami, do najbolj poznanih znamenitosti mesta iz različnih obdobij. Ena od njih je zagotovo stolnica, kjer je Dom Vasco da Gama, prvi grof Vidigueira, portugalski pomorščak in admiral, blagoslovil svoja jadra pred odkritjem pomorske poti v Indijo, ki je močno spremenila trgovske poti tedanjega sveta. Po glavnem trgu Largo Marques de Marialva bomo pot nadaljevali do »kapele kosti«, ki se nahaja v samostanskem delu frančiškanske cerkve. Pozno popoldne se bomo vrnili v Lizbono. Zvečer priporočamo ogled tradicionalne predstave fada, tipičnim portugalskim otožnim in hrepenečim šansonom. Večerja in nočitev.

 

3. dan: LIZBONA-SINTRA-CABO DA ROCA-ÓBIDOS-NAZARE

Po zajtrku vožnja v Sintro, staro kraljevo prestolnico, ki velja za eno najlepših mest na Portugalskem. Mesto se deli na tri območja. Ogled Narodne palače Sintra, kraljeve palače iz 15. st., ki so jo kralji uporabljali vse do 19. st.. Dolga zgodovina te stavbe je prinesla številne arhitekturne sloge, predvsem gotskega in manuelinskega, največji čar pa palači daje okrasje v številnih svečanih prostorih. V okolici Sintre se razprostira Park Pena, očarljiva mešanica zelenih gozdov ter nasadov mimoz, drugih eksotičnih rastlin in cvetic. Vožnja do najzahodnejše točke Evrope, rta Cabo da Roca. Nadaljevanje do »poročnega mesta« Óbidosa, ki so ga za poročno darilo dobivale kraljice. Postanek za ogled slikovitega, s srednjeveškim obzidjem obdanega mesta, ki leži na vrhu apnenčaste pečine. Značilnost mesta so belo pobarvane hišice in tlakovane uličice, ki večkrat služijo tudi kot kulisa v filmih. Mesteca ne bomo zapustili, ne da bi poskusili ginjo v lično oblikovani čokoladni čašici. Krajši postanek v nepozabni in slikoviti ribiški vasici Nazare, ki je danes letoviško mesto na obali Atlantskega oceana. Tu in tam lahko še vedno vidimo prebivalce, ki nosijo tradicionalna oblačila, pa tudi pladnji s sardelami še niso popolnoma izginili z nabrežja. Privlačen je tudi zgornji del mesta Sito, ki leži na 110 m visokem vrhu pečine in nudi čudovit razgled. Vožnja do hotela, nastanitev, večerja in nočitev.

 

4. dan: NAZARE-BATALHA-FATIMA-TOMAR-COIMBRA

Po zajtrku vožnja v Batalho, znano po eni najlepših gotskih cerkva na Portugalskem, Santa Maria de Victória, s samostanom in znamenito nedokončano kapelo (zunanji ogled). Batalha predstavlja ponos in čustva portugalskega značaja in je nastala med vladanjem Janeza I. Nadaljevanje poti do Fátime in krajši postanek v najbolj znanem romarskem mestu Portugalske, ki jo imenujejo tudi »oltar Portugalske«. Za milijone romarjev je to kraj skrivnosti in svetosti, prizorišče šestih čudežnih prikazovanj Device Marije iz leta 1917. Nadaljevanje poti v Tomar, kjer nad mestom kraljuje mogočni grad - samostan reda Kristusovih vitezov, ki so ga gradili od 12. do 17. st. in se nahaja na seznamu svetovne dediščine Unesco. Ogled čudovitega samostana, ki se dviga nad mestom. To je samostan viteškega reda templjarjev, ki je bil ustanovljen leta 1118. Red je bil vojaška sila z močnim verskim (in mističnim) prizvokom. Posledica tega je velik kompleks stavb, v katerem so zbrani najrazličnejši arhitekturni in umetniški slogi. Največja znamenitost samostana je izredno manuelinsko okno na glavnem pročelju kapiteljske dvorane. Po ogledu samostana bomo z vožnjo nadaljevali do najstarejšega univerzitetnega mesta Portugalske Coimbre, ki je prav zaradi študentov ohranila značaj živahnega mesta. Številni študentje ohranjajo značilne tradicionalne šege, nekatere stare že več kot 400 let. Ogled mesta, med drugim univerze, knjižnice, katedrale in starega mestnega središča, ki predstavlja pravi labirint ozkih ulic, ki se vijejo okoli strmega griča. Častitljiva coimbrska univerza je najstarejša in najuglednejša učna ustanova na Portugalskem, simbol narodnega ponosa. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

 

5. dan: COIMBRA-AVEIRO-PORTO

Po zajtrku vožnja na sever, v drugo največje portugalsko mesto, Porto. Na poti postanek v mestecu Aveiro, ki ga imenujejo tudi »portugalske Benetke« zaradi zanimivih in živahnih kanalov ter nizkih mostov. Aveiro je živahno mesto s čudovitimi plažami, ki se razprostirajo severno in južno od mesta, ter z laguno, znano po tradicionalnih poslikanih čolnih za pobiranje alg in jegulj. Druga tradicionalna dejavnost v mestu je pobiranje soli, piramide soli so posejane po obrobju mesta. Nadaljevanje vožnje v Porto. Ime mesta, ki si ga bomo ogledali, je sinonim za pristanišče, vino in lepo reko, ki se vije proti mestu. V številnih vinskih kleteh ob bregu reke Douro (»zlata reka«) obiskovalci še vedno poskušajo desertno vino portovec, tradicionalne stare barke s plitvim ugrezom, ki so bile namenjene transportu vina, pa krasijo staro pristanišče. Tudi mi bomo seveda poskusili portovec, tipično portugalsko vino, v eni izmed znamenitih vinskih kleti ob reki Douro. Številne portovske kleti so raztresene po Villi Nova de Gaia. Zgodovina kleti sega v začetek 18. st., ko so Britanci začeli sodelovati pri trgovanju z vinom, najbolj poznane kleti pa so Sandeman, Croft, Dow, Warre, Graham... Vožnja do hotela, nastanitev, večerja in nočitev.

 

6. dan: PORTO

Po zajtrku se bomo odpravili na celodnevno raziskovanje Porta. Med drugim si bomo ogledali stolnico, cerkvico Frančiška ter borzo za vrednostne papirje, ki je bila zgrajena že leta 1834. Sprehodili se bomo po najznamenitejšem delu, Porta Ribeira, s starimi barvitimi hišami, zanimivo tržnico ter številnimi bari in restavracijami. Nad reko in starim mestom se pne najznamenitejši od petih mostov nad reko, Ponte Dom Luís, zgrajen leta 1886. Večerja in nočitev.

 

7. dan: PORTO-LIZBONA-BENETKE-(LJUBLJANA) 

Po zajtrku vožnja na letališče pri Portu, od koder bomo preko Lizbone poleteli proti Benetkam. Predviden pristanek v popoldanskih urah in prevoz v Ljubljano (doplačilo).

 

Cena:

1049 EUR pri vsaj 30 prijavljenih potnikih

1099 EUR pri vsaj 20 prijavljenih potnikih

 

V ceno je vključeno:

 • povratni letalski prevoz v ekonomskem razredu
 • stroški letaliških in varnostnih pristojbin ter dodatek za gorivo
 • 1 kos manjše ročne prtljage (mere 40 x 20 x 25 cm) in 1 kos oddane prtljage (do največ 20 kg)
 • avtobusni prevozi po programu
 • 6 x polpenzion v dvoposteljni sobi v hotelih 3-4* po programu
 • zunanji ogledi po programu brez vstopnin, pokušino portovca
 • organizacija in vodenje/spremljanje potovanja ter DDV.

 

Možna doplačila - ob prijavi:

 • povratni prevoz na letališče 60 EUR/osebo
 • enoposteljna soba 239 EUR/osebo
 • ogled tradicionalne predstave fada s pijačo 35 EUR/osebo.

 

Možna doplačila - na poti:

 • vstopnine pribl. 60 EUR

 

Obvezno doplačilo - na recepciji hotela:

 • mestna turistična pristojbina: 2 EUR/osebo/dan

 

Opomba:

Vrstni red ogledov se lahko, glede na časovnice leta, lokacije hotelov oziroma po presoji vodnika/spremljevalca, spremeni. Program vsebinsko kljub temu ostaja neokrnjen. Pridržujemo si pravico do spremembe časa in kraja odhoda in vrnitve, če nam letalski prevoznik ne potrdi zahtevanega voznega reda. Vsebinsko program ostaja nespremenjen, prilagojen letalskemu prevozu. Če ne bo možnosti realizacije letalskega prevoza z načrtovanega letališča, bo let s katerega izmed okoliških letališč. V tem primeru bo potrebno doplačilo oz. doplačilo razlike plačila za prevoz do letališča.

 

Opozorilo:

Ob prijavi je potrebno navesti TOČNO IME IN PRIIMEK, tako kot sta napisana v potovalnem dokumentu, s katerim boste potovali (veljavna osebna izkaznica ali potni list). Posamezni prevozniki zahtevajo tudi številko, veljavnost in vrsto osebnega dokumenta, s katerim boste potovali ter vaše rojstne podatke. Kakršna koli naknadna sprememba navedenih podatkov, potrebnih za potovanje, ima za posledico dodatne stroške ali celo nakup nove vozovnice. Hrana in pijača na letalu nista všteta v ceno, sedežni red na letalu praviloma ni vnaprej določen. Veljajo posebni splošni pogoji.

Dodatna ponudba!

  Potovanje Normandija in Bretanija
  Normandija in Bretanija. Zgodovinski pokrajini na robu Francije, teden dni raznolikih ogledov, Bayeux, Caen, Mont St. Michel ... in udoben avtobus.
  Cena od:
  865,00 €
  Potovanje v francosko prestolnico Pariz z avtobusom
  Potovanje Pariz z avtobusom. Ogled zunanjosti cerkve Notre Dame, vzpon na Eifflov stolp, Versailles, ogled bazilike Sacre Coeur in trga slikarjev.
  Cena od:
  345,00 €
  Aktivne počitnice na Korziki s skupino
  Aktivne počitnice na Korziki. Korzika, za ljubitelje neokrnjene narave, kristalno čistega morja in mirnega dopusta v okolici prestolnice Ajaccio.
  Cena od:
  739,00 €
  Piškotki za analitiko
  Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
  Piškotki za družabna omrežja
  Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
  Piškotki za oglaševanje
  So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
  Kaj so piškotki?